Työvälineet

Blogit, blogger
Blogi on verkkosivu tai -sivusto, johon yksi tai useampi kirjoittaja kirjoittaa enemmän tai vähemmän säännöllisesti niin, että uudet tekstit ovat helposti löydettävissä (yleensä sivun yläreunassa), ja niin että vanhat tekstit säilyvät luettavina ja muuttumattomina uusista teksteistä huolimatta. Blogissa on mahdollista julkaista sisältöä tekstin lisäksi myös kuvien, videokuvan tai äänen muodossa. Tiedon esityksessä blogeille tunnusomaista muihin www-sivuihin verrattuna on ajan, linkityksen ja henkilökohtaisen näkökulman painotus. Muita tunnusomaisia piirteitä blogeille on kommentointimahdollisuus, kirjoitusten pysyvät verkko-osoitteet (engl. permalinks) ja RSS- tai Atom-syötteet, joiden avulla voidaan helposti ohjelmallisesti seurata ja levittää blogin sisältöä.

Sana blogi on laina englannin kielestä, jossa se on typistymä sanasta weblog. Blogi alkaa olla vakiintunut nimitys tällaisille sivustoille; muita käytössä olevia nimiä ovat weblogi, loki, verkkopäiväkirja ja nettipäiväkirja, vaikkakin kaksi viimeistä sopivat paremmin nimeksi vain sille blogien alalajille, jossa kirjoittaja kirjoittaa päivittäin omasta elämästään.

Wikit, Wikispaces
Wiki on verkkosivusto, jonka sisältöä käyttäjät voivat itse muokata haluamallaan tavalla, usein ilman sivustolle kirjautumista. Vuorovaikutteisuus ja muutosten tekemisen yksinkertaisuus tekevät wikistä tehokkaan yhteisöllisen kirjoittamisen työkalun. Termillä wiki voidaan myös viitata yhteistyöohjelmistoihin, jotka helpottavat wiki-verkkosivustojen käyttöä.

Nimi juontuu ilmaisusta "wiki wiki", joka tarkoittaa nopeaa havaijin kielellä. Sivujen sisällön luomisen ja muuttamisen nopeus ja välikäsien puuttuminen ovatkin wikitekniikan tärkeimmät ominaisuudet. Wikejä on pidetty tehokkaana tiedonvälitys- ja yhteiskehittelyn alustana myös organisaatioiden käytössä.

Wikit olivat blogien ohella ensimmäisiä selvästi sosiaaliseen mediaan kuuluneeksi katsottuja verkkopalveluita. Wikit vaikuttivat osaltaan kehitykseen, joka on johtanut käyttäjien itsensä luoman sisällön (user-generated content, UGC) nopeaan lisääntymiseen WWW:ssä. Nykyisin ns. wikitoimintoja sisältyy useisiin verkkopalveluihin.

Audacity
Audacity on GNU GPL -lisensoitu ja alustariippumaton ohjelma äänieditointiin. Audacity on erittäin suosittu etenkin podcastien tekemisessä, johtuen sen laajasta saatavuudesta ja siitä, että se on ilmainen.

Googlen palvelut
Hakukoneen lisäksi Googlen tarjoamia palveluita ovat muun muassa Google Analytics -kävijäseurantaohjelma, Google Chrome -internetselain sekä Google Earth ja Google Maps -karttaohjelmat. Muihin yhtiön palveluihin kuuluvat lisäksi esimerkiksi Picasa-kuva-albumiohjelma, Google Video -videoiden jakopalvelu, Gmail-sähköpostipalvelu, Google SketchUp -suunnitteluohjelma ja netbook-kannettaville suunnattu käyttöjärjestelmä Google Chrome OS. Google ylläpitää lisäksi muun muassa virtuaaliyhteisöä Orkut, mikroblogipalvelua Jaiku ja Picasa-albumiohjelmaa. Google Moon näyttää kuvia Kuusta. Vastaavasti Google Mars näyttää kuvia Marsista. Google Talk on pikaviestintäpalvelu. Tulonsa Google saa ylläpitämistään mainostusohjelmista, AdWords ja AdSense. Google kehitti myös henkilökohtaisessa tietokoneessa toimivan Google Desktop -haun, jolla voi hakea dokumentteja omasta koneestaan. Google on myös Android-mobiilialustan kehittäjä. Kesäkuussa 2011 Google avasi uuden yhteisöpalvelun, Google+:n.

MovieMaker
Windows Movie Maker on Windows Me:n, XP:n ja Vistan mukana tuleva videonmuokkausohjelma. Sen 1.0-versio oli erittäin kevyt, äärimmilleen yksinkertaistettu muokkausohjelma. 2.0-versio oli huomattavasti monipuolisempi. Movie Maker suunniteltiin alun perin Windows Me:lle ja on edennyt jo versioon 6.0. Windows Movie Makerilla voi esimerkiksi lisätä videopätkään puhetta sen nauhoituksen jälkeen. Ohjelmaa ei ole tarkoitettu ammattilaiskäyttöön.

Ohjelma on poistettu Windows 7 -käyttöjärjestelmän ohjelmistosta, mutta sen voi halutessaan ladata myös Windows Dowload Centerin kautta.

SlideShare
SlideShare on Internetissä toimiva esitystenjakopalvelu. Käyttäjät voivat sinne PowerPoint-, PDF-, Keynote- ja OpenOffice-esityksiään. Palvelu on lanseerattu vuonna 2006, ja sitä voi verrata YouTubeen, mutta siinä missä toisessa on videoita, toisessa on kalvoesityksiä. Alunperin palvelu suunniteltiin yrityksille, esitysten helppoon jakeluun työntekijöille, mutta sittemmin sinne on tullut paljon myös viihteellistä sisältöä. Palvelua käyttää kuukausittain noin 12 miljoonaa ihmistä.

Dropbox
Dropbox on Dropbox, Inc. yhtiön ylläpitämä tiedostojen synkronointisovellus. Sovellus mahdollistaa tiedostojen synkronoinnin useampien tietokoneiden ja internetin välillä. Dropboxista on saatavilla sekä ilmainen että maksullinen versio. Ilmaisessa versiossa saa käyttöönsä 2 gigatavua tallennustilaa, maksullisessa jopa 100 gigatavua.

Dropbox -ohjelma on saatavilla useille alustoille, muun muassa Microsoft Windows, Mac OS X ja Linux sekä monille mobiilialustoille kuten Android, Windows Phone 7, iPhone, iPad ja BlackBerry. Muita samankaltaisia sovelluksia ovat esimerkiksi TeamDrive, Windows Live SkyDrive ja Ubuntu One.

Kaikki edellämainitut tiedot on haettu Wikipediasta 27.12.2011